Všetko o štítnej žľaze: Hypo/Hyper-tyreóza, príznaky, príčiny a liečba

tyreoza

Štítna žľaza vykonáva nevyhnutné telesné funkcie tým, že produkuje hormóny, ktoré riadia takmer všetky ostatné hormóny v organizme.

Je tak zodpovedná za reguláciu metabolizmu, rast a výrobu energie. Dnes sú však veľmi rozšírené ochorenia tohto dôležitého orgánu – či už súvisiace s jej zníženou (hypotyreóza) alebo zvýšenou funkciou (hypertyreóza).

Je veľmi dôležité správne rozoznávať tieto pojmy, pretože prejavy a príznaky týchto dvoch ochorení sa výrazne líšia a aj úspešná liečba spočíva v rozdielnom prístupe.

Podľa štatistík dnes až 1 z 20 ľudí si niekedy počas svojho života rozvinie ochorenie štítnej žľazy. Navyše, ženy sú na tento druh ochorenia oveľa viac náchylné.

Hypotyreóza verzus Hypertyreóza

Tieto dve ochorenia súvisia s nerovnováhou v produkcii hormónov štítnej žľazy. Ich produkcia by nemala byť ani nízka, ani príliš vysoká.

Hypotyreóza

Hypotyreóza je stav, kedy štítna žľaza produkuje málo hormónov. Pacienti vtedy pociťujú príznaky ako sú:

  • svalové kŕče
  • bolesti svalov
  • suchá pokožka
  • problémy s koncentráciou
  • hromadenie tekutín v tele
  • stenšovanie a vypadávanie vlasov
  • únava
  • citlivosť na chlad

Hypertyreóza

Naproti tomu, hypertyreóza je opačný stav, keď štítna žľaza produkuje nadbytok hormónov. Tento stav sa prejavuje nasledovne:

  • zrýchlený srdečný tep
  • hnačky
  • podráždenosť
  • úzkosť
  • neočakávané úbytky na váhe
  • problémy so spánkom
  • nervozita
  • citlivosť na teplo

Príčiny zdravotných problémov so štítnou žľazou

Hlavnou príčinou ťažkostí so štítnou žľazou býva životný štýl. Medzi najčastejšie faktory sa radia prevažne tieto:

  • nedostatok jódu
  • vytláčanie jódu halogénmi (prvkami chemicky podobnými jódu – bróm, chlór, fluór)
  • akumulácia toxínov
  • zaťaženie ťažkými kovmi (olovo, ortuť)
  • chronický stres a vyčerpanosť

Okrem toho, k hypertyreóze môžu prispievať aj iné ochorenia, ako napríklad toxické adenómy, zápaly či Gravesová choroba.


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je črevnými parazitmi nakazených 3,5 miliardy ľudí, čiže 50% svetovej populácie. Tuto zistíte, ako sa parazitmi nakazíte, aj ako sa ich zbavíte.

Naproti tomu, na hypotyreózu vplývajú faktory ako sú prílišná expozícia jódu, lítiu, operácie štítnej žľazy alebo Hašimotova tyreoiditída.

Prevencia a liečba ochorení štítnej žľazy

Na prevenciu a liečbu ochorení štítnej žľazy, či už sa jedná o hepotyreózu alebo hypertyreózu, by ste mali dodržiavať týchto 7 zásad:

1. Správna výživa

Vaša strava je pre zdravie štítnej žľazy nenahraditeľná.

Je potrebné obmedziť konzumáciu cukru, spracovaných potravín, sóje, mlieka a bielej múky.

Na druhej strane je nutné zvýšiť príjem jódu, zinku, omega-3 mastných kyselín, selénu. Uvedené látky podporujú správnu činnosť štítnej žľazy.

2. Cvičenie

Pravidelná fyzická aktivita podporuje funkciu štítnej žľazy.

Cvičením alebo aspoň dostatočným pohybom, ako je chôdza či bicyklovanie, dokážte výrazne zrovnovážniť produkciu hormónov štítnej žľazy.

3. Kontrola a vyhýbanie sa stresu

Dlhotrvajúci a pretrvávajúci stres vyčerpáva žľazy s vnútorným vylučovaním, medzi ktoré patrí aj štítna žľaza.

Ak máte stresujúci život alebo náročné povolanie, snažte sa vykonávať relaxačné aktivity, prípadne sa prihláste do kurzov na lepšie zvládanie stresu.

Veľmi vhodné sú joga, meditácie, prechádzky v prírode a dýchacie cvičenia. Všetky tieto aktivity znižujú napätie, zrelaxujú telo a vytvárajú pokoj na duši.

4. Terapia teplom

Mnohé ťažkosti so štítnou žľazou môžu byť liečené aj pomocou terapie tepla, akou je napríklad sauna.

Tieto metódy pomáhajú detoxikovať telo a odstraňovať z neho toxíny, ktoré môžu narúšať činnosť štítnej žľazy.

5. Doplnky stravy

Predtým, než sa rozhodnete užívať na štítnu žľazu nejaké doplnky stravy, je vhodné sa o tom poradiť s vašim lekárom.

Na trhu dnes nájdete mnohé prípravky aj bez predpisu, ako sú napríklad vitamínové doplnky so zvýšeným obsahom jódu, ktoré podporujú činnosť štítnej žľazy.

6. Náhradné hormóny štítnej žľazy

V prípade ťažších stavov je nutné užívať náhradné hormóny.

Nedávno sme na túto tému priniesli článok, v ktorom jedna lekárka dosahovala veľmi dobré výsledky priamym podávaním hormónu T3.

7. Predchádzanie problémov odstránením príčin ochorenia

Aby ste úspešne predišli problémom so štítnou žľazou, je potrebné sa zamerať na príčiny, ktoré spôsobujú problémy.

Takže mala rekapitulácia:

  • znížte stres
  • vyhýbajte sa alergénom a ťažkým kovom
  • odstráňte nutričné nedostatky
  • doprajte si dostatok spánku
  • vyhýbajte sa sójovým výrobkom

Okrem toho tiež obmedzte mlieko a lepok, ktoré vyvolávajú tráviace ťažkosti a zhoršujú absorpciu živín v črevách.

Zdroj: Badatel.net



Podobné články

Odoberajte nové články na email

Páčil sa vám tento článok? Potom odoberajte zdarma nové články emailom:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok v žiadnom prípade nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení. Príspevky môžu vyjadrovať názory, ktoré sa nemusia zhodovať s názormi redakcie.

 

Komentáre

  1. dusan says:

    Dost sranda je mat oboje.. resp. vela ludi to ma a ani otom nevie. stitna zlaza sa moze aj pocas dna preklopit z hypo do hyper stavu. Inak hypoT. ma za nasledok aj problemy s travenim, konkretne nizku koncentraciu, resp. absenciu zaludocnej kyseliny, zacpu, alebo naopak hnacku atd.. moze zatym byt aj autoimunitne ochorenie.

  2. siera says:

    20 rokov sa liečim na Hypofunkciu štítnej žľazy. Viem,že to mám z chronického stresu v manželstve. Ešte som nepočula,že sa môže počas dňa obratíť napr. z hypo na hyper. Ako krvný tlak…Asi si to mýlite s tým,že počas dňa štítna žľaza neprodukuje stále rovnaké množstvo,čo je normálne…Ale to nieje ochorenie. Okrem toho ochorenie štítnej žľazy je autoimunné ochorenie…

  3. VLADO says:

    Dobry den prajem, mam podozrenie na zvyšenu činnosť….prejavuju sa u mna všetky príznaky. Dal som si v nemocnici ( pracujem tam a všimli si že mam zväčšenu šitnu žlazu, tak mi poradili dať si to vyšetriť) urobyť rozbor krvi a toto je môj hormonalny profil: TSH ( norma 0,300 – 4,200) -7,955 ,
    TPO_S (0,00-60,00 norma ) moje 1300,0 IU/l
    Ja niesom lekar viete mi prosím poradiť???? či mam behnuť za endorkynologičkou?

Pridajte komentár

*