Určite choďte voliť v eurovoľbách a pomôžte odstaviť vlastizradných progresívnych fašistov, ktorí už 6 mesiacov nerobia nič iné, len v Bruseli šíria lži a kydajú na Slovensko, aby nám zastavili eurofondy!

Johnson & Johnson musí zaplatiť odškodné vo výške 4,7 miliárd dolárov za detský púder


Print Friendly, PDF & Email

Johnson & Johnson musí zaplatiť odškodné vo výške 4,7 miliárd dolárov v prípade, že porota zistí vedomé vyvolanie rakoviny ženám prostredníctvom detského púdru

Porota nariadila farmaceutickému gigantovi Johnson & Johnson zaplatiť náhradu vo výške 4,7 miliárd dolárov poškodeným obetiam, ktoré tvrdia, že u nich bola vedome vyvolaná rakovina prostredníctvom detského púdru.

Missouri: Spoločnosť Johnson & Johnson figuruje už niekoľko rokov vo viacerých súdnych sporoch. Mnohé z nich prehrali, pretože neobstáli proti tisíckam obviňujúcich tvrdení o ich produkte, detskom púdri.

Ten vyvoláva u žien rakovinu. Pred niekoľkými týždňami vydala porota v Missouri zatiaľ najsilnejší verdikt, ktorým nariadila farmaceutickému gigantovi zaplatiť obetiam rakoviny, spôsobenej detským púdrom 4,7 miliardy amerických dolárov.

V tomto najnovšom prípade 22 žien tvrdilo, že im spoločnosť svojimi produktami spôsobila rakovinu. Základom týchto výrobkov je mastenec.

Medzi tieto výrobky patrí aj detský púder. Výrobky obsahovali známy karcinogén, azbest. Dostupné informácie hovoria o tom, že proti tejto spoločnosti sa vedie viac ako 9 000 podobných súdnych sporov.

Samozrejme, spoločnosť Johnson&Johnson popiera, že ich výrobok spôsobuje rakovinu a že obsahuje azbest. Štúdiou financovanou vládou USA, ktorá bola realizovaná v polovici 90. rokov 20. storočia sa však zistilo, že Johnson´s detský púder spôsobuje u potkanov rakovinu.

Iné štúdie zistili zvýšené riziko rakoviny u žien, ktoré používali výrobky na báze mastenca. Potenciálne riziká boli spoločnosti Johnson&Johnson známe už desaťročia.

Navyše je tu aj známa skutočnosť, že mastenec vo svojej prirodzenej forme môže obsahovať rôzne a premenlivé množstvá azbestu a iných minerálov.

Ak mastenec nie je správne filtrovaný, azbest sa môže dostať až do výrobkov určených na bežnú spotrebu.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a ktorej hlavným cieľom je identifikovať príčiny rakoviny, klasifikuje mastenec takto:

  • IARC klasifikuje mastenec obsahujúci azbest ako „karcinogénny pre ľudí“.
  • Na základe nedostatku údajov zo štúdií vykonaných na ľuďoch a obmedzených údajov z laboratórnych štúdií vykonaných na zvieratách, IARC klasifikuje inhalovaný, vdychovaný mastenec ako látku neobsahujúcu azbest, a preto sa mastenec „nehodnotí  ako karcinogénny voči ľuďom“.
  • Na základe obmedzených dôkazov zo štúdií vykonaných na ľuďoch o spojení mastenca s rakovinou vaječníkov, IARC klasifikuje perineálne (genitálne) použitie púdru používaného na telo, ktorého bázou  je mastenec, ako „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“.

Tento posledný súdny verdikt, vydaný na okresnom súde mesta St. Louis, ktorý dal za pravdu ženám, priznal odškodné vo výške 550 miliónov dolárov a 4,14 miliardy dolárov ako trest za spôsobené škody.

Informovalo o tom online vysielanie súdneho zboru Courtroom View Network.

Ako vyliečiť štítnu žľazu

Po prečítaní verdiktu v tejto spravodajskej sieti, akcie spoločnosti Johnson&Johnson klesli len o 1 %. To dokazuje, že obraz spoločnosti J&J nebude pravdepodobne poškvrnený ani takýmto masívnym úderom.

Podľa CNBC, ženy a ich rodiny uviedli, že ich choroby boli spôsobené desaťročia dlhým používaním detského púdru a iných kozmetických výrobkov na báze mastenca.

Tvrdia, že spoločnosť Johnson&Johnson vedela o tom, že mastenec, ktorý používa, bol najmenej od 70. rokov minulého storočia kontaminovaný azbestom, ale spotrebiteľov neupozornil na možné riziká.

Mark Lanier, advokát žien, vydal po zverejnení rozsudku vyhlásenie, v ktorom naliehal na spoločnosť Johnson&Johnson, aby stiahol svoje výrobky z regálov obchodov „skôr, než spôsobí ďalší hnev, ublíženia a smrť v dôsledku hrozných ochorení“.

Lanier na margo prípadu povedal, že „ak Johnson&Johnson trvá na pokračovaní v predaji mastencových výrobkov, mal by tieto výrobky označiť viditeľným varovaním“.

Zatiaľ čo väčšina prípadov proti Johnson&Johnson sa zameriava na obvinenia z vyvolania rakoviny vaječníkov v dôsledku použitia samotného mastenca, iné prípady sa zameriavajú na mezotelióm, rakovinu tkaniva.

O tomto druhu rakoviny je známe, že je spôsobená vystavením organizmu pôsobeniu azbestu. Prípad s detským púdrom Johnson&Johnson je zmesou oboch, a to je pravdepodobne dôvodom takéhoto vysokého odškodného.

Nie tak dávno, v rokoch 2009 a 2010, Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) tvrdil, že otestoval viaceré vzorky detského púdru Johnson&Johnson a nenašiel žiadne stopy po azbeste.

Lanier však v priebehu súdneho sporu podľa vlastných slov oznámil porotcom, že Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) a iné laboratóriá používané spoločnosťou Johnson&Johnson implementovali chybné metódy analýz a testovania, ktoré neumožňovali správnu detekciu azbestových vlákien, pretože tieto dva minerály sú veľmi úzko prepojené.

Lanier vysvetlil, ako sa tieto dva minerály môžu počas ťažobného procesu premiešavať a je takmer nemožné ich oddeliť.

Spoločnosť Johnson&Johnson toto tvrdenie odmieta a poznamenáva, že proti rozsudku sa odvolá.

Zbohom vysoký krvný tlak

Spracoval: Badatel.net

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Pridajte komentár

*